Nátha vagy influenza?

A téli hónapokban gyakoribbá válnak a légúti vírusfertőzések, meghűléses panaszok. Tél végén, szinte menetrendszerűen érkezik az influenza járvány. A hideg időben gyengül szervezetünk védekező képessége, így a vírusok könnyebben megbetegítenek bennünket.

Fontos elkülöníteni az egyszerű náthát, az influenzától! Náthás megbetegedést, közel 200 féle vírus okozhat. A betegség csak a felső légutakat érinti, tünetei fokozatosan alakulnak ki, kellemetlenek, de nem veszélyesek. Ezek a tünetek a következők: orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, izom, izületi fájdalmak, fejfájás, hőemelkedés, rossz közérzet. Cseppfertőzéssel terjed, fontos a higiénés szabályok betartása magunk és környezetünk védelmében. Kezelése: láz és fájdalomcsillapító, orrcsepp, vitaminok, bő folyadék fogyasztás, pihenés.

Az influenza súlyos, akár életveszélyes állapotot okozhat, a szervezet egészét érinti. Influenza vírusok okozzák, melyeket ismerünk, védőoltás is létezik ellenük. Gyakran alakulnak ki szövődmények, bakteriális felülfertőződések. Tünetei : hirtelen kezdődő magas láz, végtagfájdalmak, torokfájás, nyelési nehézség, fejfájás, hányinger, hányás, levertség, elesett állapot. Kezelése: Szigorú ágynyugalom! Láz, fájdalomcsillapítás, C vitamin, és bő folyadékfogyasztás. Naponta többszöri szellőztetés, dohányzási tilalom! Semmiképpen ne menjünk közösségbe, zsúfolt orvosi rendelőkben sem célszerű órákig várakozni. Amennyiben a láz 3-4 nap alatt nem múlik, vagy ismételten magasra szökik, fokozódó fejfájás, erős , eleinte kínzó száraz majd hurutos köhögés lép fel, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert a tünetek, kialakult szövődményre utalnak! Az influenza megelőzésére mindenképpen törekednünk kell! Legfontosabb a védőoltás, ez a járvány terjedését is mérsékli! Ebben az időszakban kerüljük a zsúfolt helyeket, étkezzünk egészségesen, fogyasszunk sok vitamint, folyadékot, és pihenjünk eleget!